Pasiunea trăieşte aici

Feminismul nu mai e la modă. Se ia drept o insultă, când este atribuit. Nu zic, un anumit aspect al feminismului, adică cel neraţional, snob, superficial şi construit din prejudecăţi, îl condamn şi eu. Însă  această parte, sau mai bine zis acest defect al termenului nu-i poate expulza adevăratul avantaj şi adevărata misiune.

O femeie din vestul Africii, împreună cu cei şase copii  şi soţul său este închisă după gratii. Soţul ei este terorizat, jupuiat şi omorât în faţa ei. Însărcinată fiind, naşte în condiţii de mizerie, singură, doi gemeni. La naştere taie singură cordoanele ombilicale ale copiilor cu un băţ şi le leagă cu propriul ei păr. Neajungându-i lapte, le dă să bea infuzie de ceai negru. Între timp, bărbaţii din paza închisorii încearcă să-i violeze fiica cea mai mare, ripostând, mama fetei se pomeneşte cu pistolul la tâmplă. Mai apoi, cu ajutorul comunităţilor voluntare şi neînfricării sale, au fost cu toţii extraşi din închisoare.

O voluntară americană merge în Sierra Leone cu misiunea sa de medic-stomatolog. Ajungând acolo, descoperă  că nu o aşteaptă nici măcar cele mai simple ustensile nemaivorbind de clinică stomatologică sau alte condiţii normale de lucru. De fapt, s-a trezit cu o colibă în care roiau muştele. Bine că avea novocaină adusă. Într-o bună zi, vine o pacientă cu soţul ei, îi repară o măsea, iar a doua zi cel din urmă o aduce pe soţie-sa la medic, înfuriat şi pus pe ceartă. Femeia avea capul ca un castravete,  dar cauza inflamaţiei nefiind măseaua, care era tratată, ci loviturile pe care i le adusese bărbatul pentru că nu i-a făcut cina.

Fărădelegi, abuz sexual, abuz de putere, omor, înjosire, inferioritate financiară şi legală, discriminare – acestea sunt barierele împotriva cărora luptă femei slabe fizic dar tari sufleteşte. Pasiunea se încuibează în sufletul lor cu fiecare nelegiuire, luptând.

Nu în zadar cele mai sărace, inferioare şi slabe ţări sunt cele în care femeia este discriminată, pentru că o femeie este energia care vine să se contopească cu puterea bărbatului, formând entitatea supremă. O femeie constituie pasiune, procreaţie şi continuitate. Şi atâta timp cât generatorul de aceste forţe va fi extirpat, comunitatea va degrada şi nu va găsi mijlocul de aur.

Wangari Maathai, premiantă a premiului Nobel, a sădit în jur de 300.000 copaci, astfel schimbând vânturile şi clima în unele regiuni din Africa. Tot ea merge în Kenya şi le explică femeilor că pământul este sterp pentru că au fost tăiaţi şi vânduţi copacii, le convinge să planteze şi să ude noi  copaci strop după strop, astfel într-un interval de 5-6 ani au o pădure, solul este roditor şi satul este salvat.

Cele mai sărace şi marginalizate societăţi sunt cele care desconsideră femeile. Cu toate acestea, adevărul evident este ignorat de guvernanţi şi de către filantropi. Aceasta ducând spre ceea ce vedem în multe ţări din Africa şi nu numai.

O ecranizare nemaipomenit de crudă şi adevărată vine să confirme cele de mai sus, şi anume ”The stoning of  Soraya M.” :

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: