Înţeleptul de barman

Un om înţelept e la fel ca un interpret de jazz, are nevoie de câteva note schiţate pe foaie, în calitate de sprijin, în rest improvizează aşa cum simte şi ştie.

Un om înţelept, având drept sprijin lista cu sarcinile sale de lucru, va şti să le manevreze aşa încât să iasă o eficienţă maximă. Se iese din tipare pentru a spăla de 2 ori podeaua urinată de-un bolnav cu cancer la rinichi,  se iese din tipare pentru a explica unui copil teorema lui pitagora pentru că are o afecţiune de auz, se iese din tipare pentru a observa ceea ce nu se vede dar e important.

De fapt, regulile sunt asigurările contra catastrofelor sau greşelilor. Dacă mi-e frică să nu ţipe la mine şefu’, nu mişc imprimanta, cablurile căreia stau lângă fereastră şi pot fi ciugulite de-o pasăre, provocând incendiu, pentru că nu intră în   obligaţiile mele. Dacă nu se poate să vorbesc cu clienţii hotelului, nu vorbesc cu bărbatul disperat cu funia şi săpunul în braţe care merge spre odaia sa, nu vorbesc pentru că nu se poate.

Astfel, regulile sunt cele care deseori provoacă catastrofele.

Nu vreau să fie interpretată absoluta inutilitate a regulilor, pentru că, după cum am mai spus mai sus, ele constituie doar acele câteva note de pe foaie ca un sprijin. Spaţiul din jurul lor, interpretarea, aranjarea şi manipularea lor devine preocuparea factorului uman, cel care conferă oricărei acţiuni, suflet, răspundere şi responsabilitate.

Şi aici, îmi vine în minte renumita imagine a barmanului care poate şi ştie să asculte nefericiţii, să le toarne ceea ce crede el că ajută, asumându-şi uşurarea sufletească a clientului prin riscul său.

 

Reclame
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: