Ziare

Nu există un lucru sau e pe cale de dispariţie din momentul în care nu interacţionezi cu el. Când ajungi a-l cunoaşte îţi pare că mai te împiedici în el. Neapărat aici  se cuprinde şi faza cu utilizarea unui cuvânt nou. Mi se întâmplă adesea să aflu explicaţia unui cuvânt nou şi ştiu neapărat că în acea zi sau a doua îl voi auzi, nu, nu e magie, e doar spirit de observaţie focusat îndeosebi asupra ceea ce  cunoşti.

Iată că am un „cuvânt” nou, mai palpabil, mai real, mai simţibil. Cuvântul meu îl constituie ziarele. Eu citesc ziare, le cumpăr ca o fetiţă ordonată în fiecare zi, le împăturez şi le port subsuoară. Credeam că industria producătoare de ziare e de pe azi pe mâine, dar nu. Industria producătoare de maşinuţe cu ecrane nu poate substitui frumuseţea, mirosul, sunetul ziarelor. Pardon, esenţa cuvintelor rămâne aceeaşi.

Şi după cum vă ziceam, citesc ziare, citesc şi simt cum mi se fac ochii mai bulbucaţi pe zi ce trece pentru că indiferent de redacţie, dau de fenomene (frumos fie spus) neimaginabile. Oameni împuşcaţi ziua în amiaza mare, femeie cu 9 copii lepădată, indiferenţa Mitropoliei Moldovei de \”propria gospodărie\”, morţi, morţi, sărăcie, morţi. Şi mai penetrează intimitatea întunecată câte-o rază de bunătate luminoasă.Festivaluri de muzică. Ne mai ungem sufletul cu aşa lumină. Să închidă gura cei din satul care arde şi să nu mai judece baba care se piaptănă, nu de alta da’ baba vidite li e înţeleaptă, mai înţeleaptă decât am crede.  Frumuseţea va salva lumea dostievskiană e oportună, pentru că cine ştie poate într-o ţară paradoxală, cu fenomene paradoxale, frumuseţea e cea care-i va da aripi. Şi atunci articolele care-mi răsar cu alură muzicală, teatrală, literară, galerială, expoziţională mă încurajează, mă motivează să cred în ceva ce iese din limita zonei mele de confort.

Pentru a simţi, orice a simţi, trebuie să cunoşti. Aşadar pentru a cunoaşte, trebuie să ieşi din zona ta de confort, ca să ţi-o extinzi, dureros dar pe bune. Înainte de a judeca, înainte de a concluziona, informează-te, îţi va prinde bine.

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

Un comentariu

  1. tu ş ziarul, parcă aduci dulceaţă la asaki 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: