Problemă la tablă

Fiecare viaţă se începe din copilărie, fiecare casă se începe din prag, fiecare pâine se începe din coajă, fiecare gest se naşte din educaţie, fiecare zâmbet se naşte din gest. Totul se începe sau se naşte din ceva.

Şi fiindcă suntem trecuţi de-acu’ nu ştiu câţi ani la tablă,  să rezolvăm problema Moldovei, la lecţia Mentalitate. Se dă: De unde se începe? De unde se naşte?

La celelalte lecţii învăţătoarea ne spunea că pentru a rezolva o problemă trebuie să aplici formule, şi dacă în geometrie  nu faci nimic fără de formule din algebră, păi, la Mentalitate nu poţi lua formule străine, c-apoi rişti să amesteci porci cu mere.  Dilemă. La Mentalitate din clasa precedentă am trecut probleme cu Europa, Asia, America, Africa. Eu cunosc formule doar de acolo, formule eficiente, la rândul lor, în fiecare din cazuri.

Numai că aici primesc mulţime vidă sau minus la rezultat, nu-i bine. Dacă în State tot poporul s-a mobilizat timp de 100 zile pentru a găsi soluţie crizei, aici timp de o sută de zile se reproduce criza ca mama proştilor. Dacă în Asia se bucură şi se mândresc cu regele aici urlă cu şi-i mai bun ca mine s mă conducă. Dilemă.

Un coleg a propus să şterg tabla şi toate datele, o zis, netu celoveka, netu problemî  da’ eu cred că nu-i corect, eu cred că orice problemă are rezolvare ( scutiţi-mă de soluţie) şi rezultat, uitasem, ah da, rezultat, el e la sfârşitul cărţii. Numai că aici am altă problemă, profesoara ne-a dat problema din problemar, da’ acolo problemele-s cu steluţe, ceea ce înseamnă că-s pentru olimpici. Da’ la noi olimpic e doar Vlăduţ, da’ Vlăduţ e plecat acum în Balcani la olimpiadă şi nu are cine rezolva.

Eu îmi iau inima în dinţi şi-mi zic că era doar a lui Vlăduţ a trecut şi încerc să rezolv. Încep să compun prima formulă.

Coeficientul E va fi Educaţie, Coeficientul C va fi cunoştinţe, Coeficientul C1 va fi corectitudine, Coeficientul D va fi dreptate, Coeficientul D1 va fi demnitate şi Coeficientul S va fi sinceritate iar X necunoscuta.

Adunăm, scadem, înmulţim, scadem, introducem sub radical scoatem de sub radical şi este egal cu:  dictatură-prima parte. Următoarea parte a problemei am s-o rezolv data viitoare. Nu-mi ajunge cretă.

Rezolvarea vine din dorinţă, dorinţa vine din conştientizare, conştientizarea vine din păsare, păsarea vine din fiecare.

Reclame
Articol anterior
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: